Praat Nederlands met me
29 maart 2017
Wat nu als een werknemer onvoldoende de Nederlandse taal beheerst en daardoor zijn/haar functie niet naar behoren kan uitvoeren. Zou dit een reden voor ontslag zijn? Of zou een dergelijk ontslag leiden tot discriminatie?
Beheersing Nederlandse taal doorslaggevend
In principe geldt dat discriminatie op basis van afkomst verboden is. Discriminatie op basis van afkomst is niet een absoluut verbod, er mag onderscheid worden gemaakt wanneer er een gerechtvaardigde reden is voor de discriminatie zoals het kunnen uitvoeren van bepaalde werkzaamheden / functie.
De Kantonrechter heeft zich onlangs uitgelaten over een geschil tussen een aantal medewerkers en een supermarkt. De supermarkt verlangde dat de werknemers in de loop van hun dienstverband de Nederlandse taal goed dienden te beheersen. Dit in verband met de veiligheid op de werkvloer, de onderlinge communicatie en natuurlijk de werksfeer. Doordat de werknemers uiteindelijk gezakt waren voor een taaltoets, zijn de werknemers ontslagen. De werknemers waren van mening dat er sprake was van discriminatie. De Kantonrechter heeft erop gewezen dat het niveau, dat van de medewerkers werd geëist, een beperkte basiskennis van het Nederlands betrof en dat gezien de verantwoordelijkheden van de werknemers, dit geen onredelijke eis was van werkgever. De Kantonrechter is dan ook van oordeel dat er geen sprake is van discriminatie en dat de werkgever in haar recht staat.
Advies nodig?
Heeft u op dit moment te maken met een dergelijk probleem, maar bent u niet zeker of het bovenstaande ook van toepassing is op uw situatie, neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel naar 0515 – 42 63 66.