Even chillen?! Ontslag op staande voet na joint

Advocatenkantoor Klabou
  • Specialisten in arbeidsrecht en verbintenissenrecht
  • Persoonlijk contact
  • Gedegen advies
  • Bevlogen advocaten
  • Financiële duidelijkheid
  • Rechtsbijstandabonnement
Wat klanten zeggen over Advocatenkantoor Klabou
10 maart 2018

In enkele steekwoorden: ‘Ik kan altijd bellen (zonder dat daar weer een factuur tegenover staat), sparringpartners, kundig, leuke mensen, mooi kantoor.

Bericht Algemeen

Even chillen?! Ontslag op staande voet na joint

29 maart 2017

Een jointje na werktijd werkt vaak tegen stress. Niet in dit geval.

Werknemer, stuurman bij scheepvaartbedrijf ThyssenKrupp, rookte een jointje in privétijd. Werkgever vond echter één dag later bij controle sporen van THC in de adem van de stuurman.

Dat was voldoende reden voor ontslag op staande voet. Volgens werkgever werkt ThyssenKrupp namelijk met zwaar materieel in de Rotterdamse Dintelhaven, een van de drukste vaarroutes voor erts en kolen van Europa. Daarom heeft ThyssenKrupp, in overleg met de Ondernemingsraad, een zero tolerance beleid voor alcohol en drugs.

Deze regels gelden al vooral voor de leidinggevenden, stuurlui en kapiteins. Dus toen de stuurman vorig jaar september werd betrapt, volgde meteen schorsing en twee maanden later ontslag. Dezelfde sanctie was drie andere collega’s eerder ook al opgelegd, toen die positief waren getest op alcohol en drugs.

De stuurman heeft zijn ontslag aangevochten en voor de kantonrechter in Rotterdam betoogd dat de omstandigheden geen ontslag op staande voet rechtvaardigden. Immers, het ging in zijn geval maar om één jointje in privétijd. Hij was ervan uitgegaan dat daar de volgende dag niets meer van te merken zou zijn. De beste man had zich binnen het bedrijf in tien jaar tijd opgewerkt van matroos tot stuurman en werd juist gewaardeerd om zijn plichtsbesef en vakkundigheid. Bij de andere collega’s die eerder om hetzelfde vergrijp waren ontslagen ging het om fors alcoholgebruik en zwaardere drugs.

De rechter heeft geoordeeld dat ThyssenKrupp terecht een zero tolerance beleid voert als het om veiligheid aan boord gaat. Maar het is volgens de rechter niet duidelijk dat de veiligheid aan boord of in het vaargebied in gevaar is geweest door de aanwezigheid van THC-sporen in het bloed van de stuurman. Bovendien was de man in de veronderstelling dat de joint een dag later wel uitgewerkt zou zijn. Los van de vraag of die veronderstelling terecht was, heeft de stuurman in ieder geval niet moedwillig de veiligheidsregels van ThyssenKrupp overtreden. De arbeidsovereenkomst mocht daarom niet om dringende reden ontbonden worden.

Over de auteur