Goed Werkgeverschap
4 augustus 2022
Misschien heeft u er wel eens van gehoord, maar wat betekent nou het begrip ‘Goed Werkgeverschap’?
In de wet is de bepaling opgenomen (art. 7: 611 BW) dat een werkgever zich tegenover de werknemer als een goed werkgever dient te gedragen. Simpel gezegd, de werkgever dient zich redelijk en billijk richting de werknemer op te stellen. Een voorbeeld: een werkgever dient zorg te dragen voor een sociaal veilige werkomgeving. De Me Too gevallen van de laatste tijd wijzen wel uit dat daar niet altijd sprake van is. Er liggen 6 beginselen aan het goed werkgeverschap ten grondslag;
Het zorgvuldigheidbeginsel
Een werkgever moet zorgvuldig te werk gaan bij het nemen van besluiten, zoals een ontslag. Zo heeft een werkgever de plicht om hoor en wederhoor toe te passen voorafgaande aan een ontslag op staande voet.
Het vertrouwensbeginsel
Een werknemer moet op de uitlatingen van een werkgever kunnen vertrouwen. Een werknemer moet er op kunnen vertrouwen dat de werkgever ze waarmaakt.
Het motiveringsbeginsel
Als een werkgever een ingrijpende beslissing neemt die van invloed is op een werknemer, zoals het stopzetten van de loonbetaling tijdens ziekte, moet de werkgever een goede onderbouwing geven. Hiermee wordt de werknemer de mogelijkheid geboden om bezwaar aan te tekenen.
Het gelijkheidsbeginsel
Werknemers moeten gelijk worden behandeld. Een werkgever mag niemand voortrekken of discrimineren en geen onderscheid maken tussen mannen en vrouwen.
Het evenredigheidsbeginsel
Een werkgever moet de bedrijfs- en werknemersbelangen goed tegen elkaar afwegen. Beslissingen in het belang van de zaak mogen de werknemers niet onevenredig hard treffen.
Het verbod van detournement de pouvoir
Een werkgever heeft een bepaalde machtspositie ten opzichte van werknemers. Het is niet toegestaan die machtspositie en de bijbehorende bevoegdheden te misbruiken.
Schending van het goed werkgeverschap
Goed werkgeverschap verbiedt de schending van voornoemde beginselen. En daarvan is sneller sprake dan u denkt. Wanneer uw werkgever in uw ogen het goed werkgeverschap schendt, kunt u daar bezwaar tegen maken of zelfs naar de rechter stappen. Heeft u behoefte aan meer informatie of ondersteuning hierover, belt u mij gerust!
Ole Klabou
Advocaat sinds 1992